Λεύκανση

Λεύκανση

Στη σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική δεν αρκούμαστε πια στο να είναι τα δόντια μόνο λειτουργικά, αλλά μπορούμε να τα κάνουμε να δείχνουν και πιο όμορφα, προσφέροντας στους ασθενείς μας ένα λευκότερο χαμόγελο.

Η θεραπεία της λεύκανσης στοχεύει στην αλλαγή του χρώματος των φυσικών δοντιών και της φωτεινότητας τους και θεωρείται μια μη επεμβατική θεραπεία, χωρίς καμία επίπτωση στη δομική αντοχή των δοντιών και στη γενική υγεία του οργανισμού. Είναι μια τεχνική που μας επιτρέπει να χαρίσουμε στους ασθενείς μας ένα λευκότερο χαμόγελο. Θεωρείται συντηρητική, ασφαλής, ανώδυνη και εφαρμόζεται στα δόντια χωρίς να επηρεάζει το σχήμα τους.

Η λεύκανση των δοντιών μπορεί να αφορά ζωντανό ή απονευρωμένο δόντι, ενώ η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί

  • από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι, μετά από οδηγίες που του έχουν δοθεί από τον οδοντίατρο
  • από τον οδοντίατρο στο χώρο του ιατρείου
  • συνδυασμός των δύο παραπάνω.

Το gel που χρησιμοποιείται (υπεροξείδιο του καρβαμιδίου) και στις δύο μεθόδους λεύκανσης δε δρα στην εξωτερική στοιβάδα του δοντιού, αλλά απελευθερώνει οξυγόνο το οποίο εισχωρεί μέσα στις χρωστικές του δοντιού και τις σπάει. Η παραπάνω διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα το δόντι να αποχρωματίζεται και να γίνεται πιο λευκό.

Το αποτέλεσμα της λεύκανσης δεν είναι μόνιμο. Η διάρκεια εξαρτάται από τις συνήθειες του ασθενή (αν καπνίζει, πίνει καφέδες, κτλ) αλλά και από τον τρόπο συντήρησής του (στοματική υγιεινή). Συνήθως διαρκεί απο 1 εως 2 χρόνια. Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος αυτού, χρειάζεται επανάληψη της διαδικασίας.

Οι παρενέργειες της λεύκανσης είναι σπάνιες, ήπιες και παροδικές. Τα δόντια ορισμένων ασθενών είναι πιθανό να γίνουν λιγο πιο ευαίσθητα για ενα μικρό χρονικό διάστημα (2-3 ημέρες) στο κρύο και το ζεστό. Πιθανό είναι επίσης να προκληθεί ενας παροδικός ελαφρύς ερεθισμός των ούλων.

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η λεύκανση είναι μια συντηρητική και απόλυτα ασφαλής μέθοδος η οποία εφαρμόζεται εδω και δεκαετίες χωρίς καμία παρενέργεια, εφόσον γίνεται υπό την καθοδήγηση του οδοντιάτρου.