Προσθετική

Προσθετική

Οι διαδικασίες αποκατάστασης δοντιών μπορούν να γίνουν για λόγους αισθητικής ή υγείας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι που μπορεί να θέλετε να εξετάσετε, ανάλογα με τις οδοντιατρικές σας ανάγκες.

Η αποκατάσταση των δοντιών μπορεί να φέρει περισσότερη ομοιομορφία στο χαμόγελό σας. Μπορεί επίσης να αποκαταστήσει τη φυσική λειτουργία των δοντιών σας, διευκολύνοντας τη μάσηση και την ομιλία.

Τύποι αποκατάστασης δοντιών:

Ο τύπος της αποκατάστασης που χρειάζεστε θα καθοριστεί από τον τύπο και την έκταση της οδοντικής βλάβης που έχετε.

Οι συνήθεις διαδικασίες οδοντικής αποκατάστασης περιλαμβάνουν:

  • Οδοντική στεφάνη (θήκη)

Οι οδοντικές στεφάνες είναι ένας τύπος καλύμματος που τοποθετείται πάνω από ένα ολόκληρο δόντι. Χρησιμοποιούνται για την προστασία:

δοντιών με κοιλότητες πολύ μεγάλες για οδοντικά σφραγίσματα
αδύναμων ή ραγισμένων δοντιών
φθαρμένων δοντιών
αδύναμων δοντιών, μετά απο απονεύρωση

Χρησιμοποιούνται επίσης για να αγκυρώσουν μια γέφυρα που αντικαθιστά τα δόντια που λείπουν.

Εάν χρειάζεστε μια οδοντική στεφάνη, ο οδοντίατρός σας θα πάρει ενα αποτύπωμα του δοντιού σας και θα το στείλει σε ένα οδοντοτεχνικό εργαστήριο, όπου θα κατασκευαστεί η στεφάνη σας. Υπάρχει η δυναντότητα να επιλέξετε να φτιαχτεί εντος 24 ωρών μια προσωρινή στεφάνη που θα τοποθετηθεί πάνω από το φυσικό σας δόντι έως ότου ο οδοντοτεχνίτης ετοιμάσει τη μόνιμη αποκατάσταση σας.

  • Εμφύτευμα

Τα εμφυτεύματα είναι τεχνητές ρίζες που συγκρατούν τα δόντια αποκατάστασης, όπως στεφάνες ή γέφυρες, στη θέση τους.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα μοιάζουν με φυσικά δόντια. Μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της επιφάνειας μάσησης και της ομιλίας σας.

Τα εμφυτεύματα απαιτούν πολλαπλές διαδικασίες πριν από την ολοκλήρωσή τους. Αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ολοκληρωθεί μια τέτοια αποκατάσταση, με καλή φροντίδα, μπορεί να διαρκέσουν για δεκαετίες.

Οι στοματοχειρουργοί και οι εμφυτευματολόγοι είναι οι οδοντιάτροι που κάνουν τέτοιες επεμβάσεις.

  • Γέφυρα (σταθερή μερική οδοντοστοιχία)

Οι γέφυρες είναι ψεύτικα δόντια που χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση δοντιών που λείπουν. Συνδέονται με στεφάνες στα διπλανά δόντια (κολοβώματα), αποκαθιστώντας την εμφάνιση και τη λειτουργία στο στόμα σας.

Μια γέφυρα μπορεί να απαιτήσει από τον οδοντίατρό σας να καλύψει τα υγιή δόντια και στις δύο πλευρές της με στεφάνες (που ονομάζονται συγκρατητές) για να την αγκυρώσει στη θέση της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να απαιτεί την υποστήριξη οδοντικών εμφυτευμάτων κάτω από τη νέα αυτήν οδοντική αποκατάσταση.

Ο αριθμός των δοντιών που λείπουν και η θέση τους θα καθορίσει τον τύπο της γέφυρας που χρειάζεστε. Η ποιότητα των δοντιών στήριξης, που είναι τα δόντια εκατέρωθεν της γέφυρας, μπορεί να είναι ένας ακόμη παράγοντας.

Μπορεί να χρειαστούν πολλά ραντεβού πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες γεφύρωσης.

  • Κινητή οδοντοστοιχία (μερική ή ολική)

Οι οδοντοστοιχίες είναι αφαιρούμενα ψεύτικα δόντια που χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν. Οι οδοντοστοιχίες μοιάζουν με τα δόντια και τα γύρω ούλα τους.

Εάν έχετε χάσει όλα τα δόντια σας λόγω τραυματισμού, τερηδόνας ή ασθένειας των ούλων, μπορεί να αποκτήσετε ένα πλήρες σετ οδοντοστοιχιών.

Εάν έχετε μερικά από τα δικά σας φυσικά δόντια, μπορεί να χρειαστέιτε μια μερική οδοντοστοιχία για να αντικαταστήσετε τα δόντια εκείνα που λείπουν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδεχομένως να χρειαστούν εξαγωγές σε πιθανόν σπασμένα ή χαλασμένα δόντια, προτού μπορέσετε να κάνετε μια αποκατάσταση οδοντοστοιχίας.

  • Όψεις

Οι όψεις είναι καλύμματα, στο χρώμα των δοντιών, με φυσική εμφάνιση που καλύπτουν το μόνο μπροστινό μέρος ενός ή πολλών δοντιών. Θεωρείται μια αισθητική διαδικασία που χρησιμοποιείται για να τελειοποιήσει την όψη των κατεστραμμένων δοντιών.

Οι όψεις μπορεί να κάνουν τα μικρά ή κοντά δόντια να φαίνονται πιο ομοιόμορφα. Μπορούν επίσης να δείξουν ομοιομορφία σε αποχρωματισμένα, ραγισμένα ή σπασμένα δόντια.

Οι όψεις μπορούν να κατασκευαστούν από πορσελάνη, ζιρκόνιο ή σύνθετη ρητίνη. Η διάρκεια ζωής τους είναι, με την κατάλληλη φροντίδα, από 5 έως 15 χρόνια.